Voorgelezen folder helpt sneller herstel van patiënt

FolderAnderstalige en analfabete patiënten komen vaak niet goed voorbereid naar het ziekenhuis omdat zij de aangeboden informatie over hun ziektebeeld niet voldoende begrijpen. Hierdoor gaat een behandeling niet door of moet worden uitgesteld. VUmc in Amsterdam biedt daarom vanaf deze maand patiëntenfolders aan die in verschillende talen worden voorgelezen.
Op initiatief van de afdelingen dermatologie, anesthesie, radiologie en cardiologie zijn diverse folders ingesproken in andere talen. Het gaat om de patiëntenfolders CT Scan, MRI Scan, Onderzoek naar allergie, Ingreep onder plaatselijke verdoving en Licht traumatisch hersenletsel. Deze voorgelezen folders zijn niet alleen te beluisteren in het Nederlands en het Engels, maar ook in het Marokkaans en Turks.

‘Goed geïnformeerde patiënt voelt zich prettiger’

Met de komst van deze voorgelezen folders wordt de communicatie tussen zorgverleners en analfabete en anderstalige patiënten aanzienlijk verbeterd. Verder blijkt een goed geïnformeerde patiënt beter te participeren in zijn behandeling en is hij meer geneigd tot het opvolgen van behandeladviezen. Hij herstelt sneller dan een minder geïnformeerde patiënt. “Daarnaast voelt de patiënt zich prettiger als hij goed geïnformeerd is en een goede vertrouwensrelatie heeft met de zorgverlener”, aldus dermato-allergoloog Thomas Rustemeyer.